arbeid thuis        vroedvrouwenbevalling in UZ Gent    thuisbevalling

site design: MaZe

copyright 2013 Gent Bevalt


       praktijk     zwangerschap     bevalling     kraamtijd     borstvoeding     0-1 jaar     contact

Thuisbevalling


Het is belangrijk dat je bevalt waar jij je veilig voelt. Is dat in het ziekenhuis, dan ga je best voor een ziekenhuisbevalling. Is dat thuis, dan kunnen wij jouw thuisbevalling veilig begeleiden.


Thuis ben je in je eigen vertrouwde omgeving baas over je eigen bevalling. Je beslist zelf welke houding je aanneemt, welke muziek je wilt horen, hoe en waar je wilt bevallen, ... Je krijgt alle kansen om natuurlijk te bevallen. Er wordt enkel medisch ingegrepen wanneer dit noodzakelijk is.

Als vroedvrouw zijn we er om jou en je partner te ondersteunen en te begeleiden. Daarnaast evalueren we continu of alles goed gaat.


Bij een normaal verlopen zwangerschap met een gezonde vrouw en baby houdt een thuisbevalling geen verhoogd risico in. Door risicoselectie en het tijdig inschatten van risico's bewaken we de veiligheid van de bevalling. Bij enige twijfel over het normaal verloop, verwijzen we alsnog door naar de gynaecoloog en het ziekenhuis.

Door de strenge risicoselectie is er bij een eerste bevalling een reële kans dat je uiteindelijk in het ziekenhuis moet bevallen. Wanneer er een complicatie optreedt tijdens of na de bevalling, geven wij de eerste zorgen en wordt je naar het ziekenhuis getransporteerd. Dat transport is meestal geen aangename ervaring.

Wil je thuis bevallen, dan komen wij tijdens je zwangerschap op huisbezoek, zo kunnen we bepalen of jouw woning geschikt is voor een thuisbevalling en of de afstand met het ziekenhuis niet te groot is.


De arbeid wordt begeleid door één vroedvrouw. Wanneer de geboorte eraan komt, steekt een tweede vroedvrouw een handje toe. Hierdoor kunnen we een goede zorg garanderen voor zowel moeder, kind en partner en zorgen we ervoor dat de bevalling rustig kan verlopen en dat er indien nodig snel en adequaat kan gehandeld worden.

Beval je thuis dan raden wij kraamzorg aan voor hulp en ondersteuning achteraf.
Omdat heel wat bevallingen ’s nacht beginnen, en je de start van de bevalling onmogelijk kan plannen, engageren wij ons gedurende 5 weken voor jou, 24u op 24u, 7d op 7d beschikbaar te zijn. Daarom rekenen wij een wachtvergoeding aan. Een aantal hospitalisatievezekeringen betalen deze vergoeding (gedeeltelijk) terug.

We spreken op voorhand het bedrag van de wachtvergoeding af, daarin zit dan ook alles inbegrepen (onder andere verplaatsingskosten en gebruik van materiaal zoals doptone e.d.).